PZ Sint-Alexius — het verhaal van onze samenwerking
Kennis maken met directeur Godfried Van Beuren en zijn collega’s van PZ Sint-Alexius deed ik in december vorig jaar. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik die bewolkte dag de lange oprit naar de ingang van het historische gebouw bewandelde. Toch speciaal. Ik vroeg me af hoe patiënten deze wandeling net voor hun opname zouden ervaren. Ok, naar onze kennismaking. In een amusante sfeer gingen we samen op zoek naar waardevolle cases voor animatievideo. Eén idee kreeg al wat vorm: het project ‘Cultuursensitieve zorgverlening’. En daar gingen we een tweetal maanden later samen verder mee aan de slag.
‘Cultuursensitieve zorgverlening’. Een zeer fascinerend onderwerp. Dat bleek meteen toen Godfried begon te vertellen. Z’n enthousiasme stak me aan. Ik had er nooit bij stilgestaan dat iemands culturele achtergrond zo'n een sterke invloed kan hebben op een diagnose en behandeling. En dat het dus ook de efficiëntie en kwaliteit van zorgverlening bepaalt. Onze animatievideo moest een introductie worden op een vormingspakket dat PZ Sint-Alexius dit najaar zal lanceren. Zorgverleners bewust maken van de significante invloed van cultuur en hen nieuwsgierig maken naar de vorming. Dat werd onze doelstelling.
In mijn hoofd kwam meteen een wat artistiekere vormgeving naar boven. Misschien brachten de werken in de gangen van PZ Sint-Alexius me wel in die richting. Ik dacht ook aan de wat experimentelere animatietechniek van mijn vriendin Laura. Die leek me wel wat in deze context. Godfried en zijn collega’s gingen mee in dat idee en de eerste schetsen van Laura overtuigden hen volledig. En wij zagen het ook helemaal zitten.
Stap voor stap creëerden we samen de animatievideo. Godfried en ik werkten een lijst met sleutelwoorden uit. Daarmee boetseerden onze copywriters Ilone en Jill het verhaal van Myriam en haar psychiater Jan. Acteur en muzikant Hans Van Cauwenberghe sprak een voice-over in in de studio van Stef. Die laatste keek deze keer niet alleen toe op de kwaliteit, maar ook op ieder’s veiligheid (het was het begin van de corona-periode). Dan was het weer aan Laura. Van het script maakte ze een storyboard. Godfried en zijn collega’s volgden op de voet en gaven suggesties. Dan kon het animeren beginnen. Fragment per fragment kwam de animatievideo naar boven.
Jawel, het resultaat mag er zijn. Ik mag dat wel zeggen 😉. Het is de verdienste van een heel team. Van Godfried en zijn collega’s tot Laura en Jullian die de stemopname voor de Franstalige versie maakte. Fantastisch werk! En de aangename sfeer waarin we vertrokken, is gebleven. En zelfs sterker geworden. Misschien ben ik daarover nog enthousiaster dan over de animatievideo zelf. Bedankt iedereen.
Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST
Team
Godfried Van Beuren & collega’s — Idee & suggesties
Bart Dijckmans — Inhoud & coördinatie
Ilona Lodewijckx & Jill Mathieu — Script & copy
Laura Matikainen — Design & animatie
Harm De Gruyter — Suggesties design
Hans Van Cauwenberghe — Nederlandstalige stem
Jullian Champenois — Franstalige stem
Stef Peeters — Studiotechniek
Nog meer verhalen?
Lees ook over onze samenwerkingen met Luc en Bruno van Stop Darmkanker of met Leen en Robert van Sneezz.
Ook sensibiliseren met animatievideo?
Contacteer Bart.