Video’s voor ziekenhuizen
Samen met ziekenhuizen ontwikkelden we 9 video’s in de typerende illustratiestijl. Ze informeren patiënten, managen verwachtingen en stellen gerust. Alle video’s zijn ook beschikbaar voor andere ziekenhuizen.
*NIEUW*
#ZieElkaar: campagne tegen agressie
Met herkenbare situaties op banners, videoschermen en posters moedigt #ZieElkaar iedereen in het ziekenhuis aan om oog te hebben voor elkaar, en elkaar een deugddoende glimlach te schenken. Ook in stressvolle situaties of als de spanningen hoog oplopen. Vanaf 26 februari 2025 is de campagne te zien in 26 ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel.
De campagne ook in jullie ziekenhuis?
*NIEUW*
8/ eID & AANMELDEN — Breng je eID mee!
Deze video herinnert patiënten eraan hun eID altijd mee te brengen naar het ziekenhuis en legt uit waarom dat nodig is. Zo willen we hun bezoek efficiënt laten verlopen. 6 ziekenhuizen hielpen ons met de ontwikkeling.
De video’s ook in jullie ziekenhuis?
1/ SPOEDDIENST — Waarom wacht je?
In deze video komen patiënten te weten waarom ze wachten op de spoeddienst, waarom andere patiënten soms voorgaan en wat er zich achter de schermen afspeelt. Zo vragen we begrip voor de wachttijden. We ontwikkelden deze video samen met 16 ziekenhuizen.
““Het valt op dat er sinds de komst van de animatievideo minder opmerkingen komen over de wachttijden.”
”
1b/ SEH — Waarom wacht je?
Deze versie voor Nederlandse ziekenhuizen beantwoordt dezelfde vraag: “Waarom wacht ik als patiënt van de spoedeisende hulp?” We maakten deze vertaling samen met Spaarne Gasthuis.
“Wanneer mensen vragen hebben over de wachttijden, verwijs ik naar het filmpje. Dat scheelt dan toch wat tijd.”
2/ MEDISCHE BEELDVORMING — Hoe verloopt je bezoek?
Deze video vertelt patiënten hoe hun bezoek aan de dienst Medische beeldvorming zal verlopen, welke stappen genomen worden. We willen patiënten geruststellen en verassingen vermijden. 10 ziekenhuizen ontwikkelden met ons mee.
De video’s ook in jullie ziekenhuis?
3/ FACTURATIE & KOSTEN — Welke factoren zijn bepalend?
Deze video helpt patiënten bij het inschatten van hun kosten. We geven aan welke factoren bepalend zijn, verklaren belangrijke begrippen en verwijzen door naar meer informatie. 20 ziekenhuizen gingen hiervoor samen met ons aan de slag.
4/ PATIËNTENRECHTEN — Welke zijn dat?
Deze video geeft patiënten een overzicht van hun rechten, maar ook van hun verantwoordelijkheden. 17 ziekenhuizen waren betrokken in de ontwikkeling.
5/ REANIMATIE — Welke stappen doorloop je?
Deze video legt stap voor stap uit hoe je iemands leven kan redden met een reanimatie. Een tweede versie van de video is gericht op het personeel van het ziekenhuis. AZ Klina en ziekenhuisnetwerk Andreaz zagen toe op de inhoudelijke correctheid.
De video’s ook in jullie ziekenhuis?
5b/ REANIMATIE — voor het ziekenhuispersoneel
Deze video legt het ziekenhuispersoneel stap voor stap uit hoe ze kunnen helpen alvorens de interne REA ter plaatse is. AZ Klina en ziekenhuisnetwerk Andreaz hielpen ons bij de uitwerking.
6/ STUITLIGGING — Vaginaal bevallen kan een optie zijn
7/ SPOEDDIENST — Wanneer ga je?
Deze video toont patiënten wanneer het nodig is om naar de spoeddienst te komen en wanneer de huisarts of de huisartsenwachtpost een betere optie is. Zo willen overbodige bezoeken voorkomen en patiënten die het écht nodig hebben sneller kunnen helpen. AZ Turnhout en Heilig Hartziekenhuis Mol gaven de video mee vorm.
De video’s ook in jullie ziekenhuis?
9/ Hoofd- en halstumoren — Wie is wie?
In deze video maken patiënten met hoofd- en halstumoren kennis met iedereen die ze te zien krijgen voor, tijdens en na een ingreep. OLV Ziekenhuis Aalst (nu AZORG) werkte met ons samen.
Ook onze stagiairs Yot en Paulina maakten enkele animatievideo’s die patiënten van de spoeddienst informeren met één zeer duidelijke, korte boodschap. Goed gedaan!
Ben je niet zeker of je op de spoeddienst op je plaats zit (en misschien lang moet wachten?
Vermijd dat je andere patiënten ziek maakt
Een bezoek aan de spoeddienst kost geld