Animatievideo Spoeddienst/triage: wat is de impact?

In 2020 ontwikkelden we samen met een groep ziekenhuizen een animatievideo rond de werking van de spoeddienst. Daarbij formuleerden we drie duidelijke doelstellingen. In hoeverre hebben we die ook bereikt? We vroegen het aan de zorgverleners.

 
De animatievideo is ongetwijfeld een meerwaarde op onze spoeddienst.
— Sebastian Speeckaert, AZ Alma

De video

Vandaag tonen al 33 ziekenhuizen de video aan hun patiënten — waaronder ééntje in Nederland. De meeste patiënten zien de video in de wachtzaal van de spoeddienst (meestal zonder geluid), waar ze vaak enige tijd doorbrengen. Daarnaast delen sommige ziekenhuizen de video ook via hun online kanalen.

Als onze zorgverleners het triageproces toelichten, geven veel patiënten aan dat ze al iets hadden opgepikt in de animatievideo.
— Maarten Delaere, Jan Yperman Ziekenhuis

1/ De werking van de spoeddienst verduidelijken

Een veelgestelde vraag op de spoeddienst is: "Waarom worden andere patiënten sneller geholpen?" Met de animatievideo wilden we dat proces inzichtelijk maken. De combinatie van illustraties, tekst en geluid maakt zo’n complexe boodschap toegankelijker. En door het eenvoudige taalgebruik en de versies in het Frans, Engels en Duits kunnen we een breed publiek bereiken. Volgens Maarten Delaere, hoofdverpleegkundige in het Jan Yperman Ziekenhuis, werpt dat zijn vruchten af: “Als onze zorgverleners het triageproces toelichten, geven veel patiënten aan dat ze al iets hadden opgepikt in de animatievideo.”

“Het valt op dat er sinds de komst van de animatievideo minder opmerkingen komen over de wachttijden.”
— Sofie Vermeulen, AZ Rivierenland,

2/ Begrip laten opbrengen voor de wachttijden

We wilden niet alleen informeren, maar ook de houding en het gedrag van patiënten beïnvloeden. Natuurlijk spelen hier veel factoren mee, maar Sofie Vermeulen van AZ Rivierenland ziet een positief effect: “Het valt op dat er sinds de komst van de animatievideo minder opmerkingen komen over de wachttijden.” Ook Sonja Goedemans van Spaarne Gasthuis merkt dat er “mogelijks wel iets minder ophef is over de wachttijden”.

Wanneer mensen vragen hebben over de wachttijden, verwijs ik naar het filmpje. Dat scheelt dan toch wat tijd.
— Sonja Goedemans, Spaarne Gasthuis

3/ De hulpverlening vlotter doen verlopen

Ten derde wilden we voor efficiëntie zorgen. Als de video informeert, zorgverleners zelf minder uitleg moeten geven, mogen we er voorzichtig vanuit gaan dat zorgverleners hier en daar wat tijd uitsparen (die ze op een andere manier kunnen invullen). We willen dit effect zeker niet overdrijven, maar Sonja Goedemans van Spaarne Gasthuis herkent zich alvast in deze gedachte: “Wanneer mensen vragen hebben over de wachttijden, verwijs ik naar het filmpje. Dat scheelt dan toch wat tijd.”

Door de invoering van een nieuwe applicatie was de video tijdelijk van onze schermen; het terugplaatsen ervan was een van onze prioritaire actiepunten.
— Brecht De Tavernier - Diensthoofd Spoed ZAS Augustinus & Vincentius

De zorgverleners vinden de animatievideo een meerwaarde en hebben het gevoel dat ook patiënten het effect ondervinden. Dat is een positieve impact en geeft aan dat dit soort video’s zinvol zijn. Al zijn hun ervaringen natuurlijk subjectief. Zelf zouden we daarom nog verder willen gaan: parameters meten, patiënten bevragen, de situatie voor en na vergelijken. Ziekenhuizen die dat samen willen doen, mogen zeker contact opnemen.


Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST

Vijf elementen die The Sound of Young voor mij bijzonder maakten

Samen met Broeders van Liefde creëerden we drie korte animaties die jongeren triggeren om in gesprek te gaan over typische uitdagingen van hun leeftijd. De video’s maken deel uit van een educatief pakket voor scholen dat we de naam ‘The Sound of Young’ gaven. 

Vijf elementen maakten dit project voor mij persoonlijk extra bijzonder:

1. Ik kan me 100% identificeren met de scope

We moedigen jongeren aan om hun ervaringen te delen rond diversiteit, seksualiteit en mentale moeilijkheden. Het zijn uitdagende thema’s, voor iedereen, maar zeker voor jongeren. Erover praten is een eerste stap. 

 
 

2. We kregen artistieke vrijheid

Broeders van Liefde keek toe op de inhoud, maar het creatieve aspect lieten ze volledig aan ons over. We gingen een vrij experimentele richting uit, 100% gericht op de doelgroep. Het is leuk om zo specifiek te werken en onszelf uit te dagen.

Waarom is alles zo zwaar? Ik kan dit niet meer aan.
— Jongere

3. De doelgroep werkte mee

We gingen in gesprek met jongeren om hun ervaringen en verhalen te horen. De scripts van de video’s komen bijna letterlijk uit hun mond! 

4. Mijn vriendin Laura zat in het team

Laura nam de illustratiestijl en het motion design voor haar rekening. Het wordt misschien wat complexer als werk en privé wat door elkaar lopen, maar het geeft enorm veel voldoening om ook zo’n projecten samen tot een goed einde te brengen ❤️. 

5. We wonnen de Video Experience Day award ✨ 

Het was al een mooi project, maar in juni 2024 kwam daar nog een bekroning bij. We wonnen de Video Experience Day award in de categorie ‘Animation’! Vooral de experimentelere illustratiestijl sprak de jury aan. 

In elk van onze samenwerkingen zitten elementen die me aanspreken, maar bij The Sound of Young kwam alles samen. En dat is genieten!

Bart Dijckmans
Founder & coordinator CAST



Meer over The Sound of Young?

Bezoek de website.

Broeders van Liefde — The Sound of Young
Doelgroep — jongeren
Doelstelling — jongeren triggeren om in gesprek te gaan
Deliverables — 3 korte animaties (50 sec) + landingspagina

Team

Idee, suggesties & feedback — Godfried Van Beuren, Lieven Claeys, Elvira Leys

Inhoud & coördinatie  — Bart Dijckmans

Script & story — Ilona Lodewijckx, de jongeren

Illustratie & motion design — Laura Matikainen

Stem — Nick J. Thyson, Lore Janssens

Sound — Mathieu Savenay

Groepsaankoop Agressie — Ons verhaal

Het is januari 2023. Geert Berden van Sint-Trudo Ziekenhuis vertelt me over de toenemende agressie in ziekenhuizen en vraagt of wij als creative agency daar iets mee kunnen. Dat dat gesprek zou leiden tot een traject van 18 maanden met 26 ziekenhuizen en de ontwikkeling van twee campagnes, zag ik toen niet aankomen. Ik vertel jullie hoe het zover gekomen is.

Iemand heeft me wel eens thuis opgezocht om me
verbaal te bedreigen.
— Medewerker in Vlaams ziekenhuis

Groepsaankoop: een gedeelte uitdaging

Agressie in de zorg neemt toe en weegt op zorgverleners, maakt Geert ons duidelijk. Ziekenhuizen en de overheid nemen initiatieven, maar een sensibiliserende campagne ontbreekt. Maar welke boodschap kan inspelen op zo’n complex probleem? Meer onderzoek, middelen en expertise waren nodig. In juni 2023 lanceerden we daarom onze ‘Groepsaankoop Agressie’.

Ons initiatief vond weerklank: 26 ziekenhuizen stapten in om samen met ons het traject te doorlopen, van onderzoek en verkenning tot de ontwikkeling en productie van een gerichte campagne.

 
 

De kern doorgronden

Om het probleem beter te begrijpen, organiseerden we een survey onder ruim 400 ziekenhuismedewerkers en artsen. Agressie in ziekenhuis is dagelijkse realiteit, zo bleek. Maar medewerkers begrijpen ook dat frustraties en spanningen bij patiënten soms oplopen, niet alles verloopt immers optimaal. Ziekenhuismedewerkers zien het dus als een gedeelde verantwoordelijkheid. Dat werd een belangrijke basis voor onze campagne.

Ik moet soms lang wachten in het ziekenhuis,
zonder informatie of iemand die oog heeft voor mij.
— Patiënt

Daarnaast wilden we ook het perspectief van patiënten kennen. Met de campagne ‘Ik roep niet’ vroegen we meer dan 200 patiënten naar hun ervaringen via een online vragenlijst. De meest opvallende conclusie: het gevoel niet gezien of gehoord te worden is een mogelijke trigger van agressie.

 
 

#ZieElkaar – Jouw glimlach doet goed

Onze analyse wees een duidelijke richting aan: de campagne heeft nood aan een positieve en verbindende boodschap. In plaats van agressie te veroordelen, willen we het gewenste gedrag aanmoedigen. Zo ontstond de campagne #ZieElkaar – Jouw glimlach doet goed, gericht op patiënten, bezoekers, medewerkers én artsen. Het idee is simpel maar krachtig: kleine gebaren, zoals een glimlach, kunnen voor verlichting zorgen in stressvolle situaties.

Hoe hoog de spanning ook oploopt. Agressie is nooit het juiste antwoord.
— Ziekenhuismedewerker

Een uitdagend, maar waardevol traject

Zo, dit waren 18 maanden met 26 ziekenhuizen en de ontwikkeling van een campagne aan een zéér snel tempo. Het was best pittig, maar ook enorm boeiend. Uiteraard was er soms discussie in de groep, de link tussen agressie en de positieve boodschap bijvoorbeeld, kwam voor sommigen wat als een verrassing. Maar dat was duidelijk de richting die ons onderzoek aanwees.

#ZieElkaar zal het probleem van agressie niet oplossen, maar is wel een waardevolle stap. Een fundament waarop we samen kunnen voortbouwen.

Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST

Vanaf 26 februari 2025 loopt #ZieElkaar - Jouw glimlach doet goed in 26 ziekenhuizen.

#ZieElkaar — Jouw glimlach doet goed
Doelgroep — patiënten, bezoekers, medewerkers én artsen
Doelstelling —
verbinding creëren, mensen oog laten hebben voor elkaar, de impact van agressie verminderen
Deliverables — 8x banner, video, poster, roll up banner, social template + images, persbericht

Enkele voorbeelden:

Team

Projectcoördinatie — Bart Dijckmans

Methodiek, research en strategie — Erwin Fisser, Bart Dijckmans, Fabian Desmicht

Copy — Riet Evers, Jill Mathieu

Fotografie — Rik Delhem

Modelwerk & acting — Saly Salem, Lore Lavrysen, Nick J. Thyson, Paul Sobrie

Illustratie & graphic design — Oona Mäkelä, Laura Matikainen

Motion design & montage — Laura Matikainen

Web — Daan De Graeve, Aster Allard

Suggesties & feedback

Ziekenhuisnetwerk Andreaz — Lieve Ketelslegers, Geert Berden, Miet Driesen, Ilse Luypaerts, Sarina Simenon

AZ Alma — Marc Van Hulle, Wim Blondeel

AZ Delta — Petra Brabant, Joline Goossens, Franky Portier

AZ Diest — Anneleen Charlet, Nathalie Heylen

AZ Oostende — Kevin Mollet, Pieter-Michiel Vermaut

AZ Oudenaarde — Eline Declercq, Ine Cruypelinck, Martine Magherman

AZ Rivierenland — Sofie Vermeulen, Ilse Rymenants, Lawerance Sutherland

AZ Sint-Jan Brugge — Hannelore Vervaeke, Nick Vandenbussche

AZ Sint-Lucas Brugge — Nele Verlaecke, Ann Vermeire, Jean-Marie Maes, Nathan Vandendriessche, Maaike Spanhove

AZ Sint-Lucas Gent — Catherine Colle

AZ Zeno — Heidi De Roo

az West — Delphine Deneir, Els Vastmans, Lynsey Vergauwe

Jan Yperman Ziekenhuis — Wouter Spenninck

Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Leuven — Veerle Truyen, Marie De Raedt

Sint-Andriesziekenhuis — Gerdy Dezutter, Oona Jonckheere, Laurens Aernout

UZ Brussel — Eva Beyne, Petra van San, Bjorn Wolles

vzw ZORG (AZ Sint-Elisabeth Zottegem en az Glorieux) — Nicky De Temmerman, Eline Libbrecht

ZAS — Mario Barremaecker, Bert Marissens, Helga Coppens, Lauren Thiel, Bram Van Dessel

Ziekenhuisnetwerk Kempen — Iuria Eliza Ismana, Ben Aerts, Annelies Vrints, Ann Van Hulle

 

Meer info over de campagne #ZieElkaar?

Contacteer Bart

KU Leuven — het verhaal onze samenwerking

Hoe reageer je als je grensoverschrijdend gedrag opmerkt? Die vraag was het vertrekpunt van onze samenwerking met KU Leuven. Met een reeks korte animatievideo’s tonen we studenten en personeelsleden vijf manieren om te reageren. Ik vertel jullie graag meer.

De briefing van KU Leuven was zeer duidelijk. De vijf technieken die we willen overbrengen, zijn the 5 D's of Bystander Intervention (de 5D’s van omstander training).

  1. Direct / Aanspreken

  2. Distract / Afleiding creëren

  3. Delegate / Anderen betrekken

  4. Delay / Aanwezig blijven

  5. Divide / Afzonderen

We kozen voor twee soorten video’s: een lange video die een overzicht geeft van de 5 technieken en een reeks korte teasers die telkens één techniek illustreren. De langere versie kwam op de landingspagina, de teasers moeten de doelgroep naar daar leiden via o.a. beeldschermen op de campus en online media.

Vanuit die doelstelling vertrok ons ontwikkelingsproces: plan — script — stijlontwikkeling — storyboard — voice-over — animatievideo. De illustratiestijl was key. We experimenteerden met verschillende ideeën. Alle betrokkenen (van medewerkers diversiteit, over communicatieprofessionals tot studenten) deden hun zegje. Samen kozen we voor zeer neutrale personages en kleuren die de rol van de personages symboliseren.

Zo kwamen we — na een toch wel intensieve samenwerking — tot de finale video’s. Het was veel wikken en wegen, maar dat is normaal bij zo’n gevoelig thema. De vele gesprekken hebben geloond. De video’s zitten in goed in elkaar, de klemtonen liggen goed. Dat nu ook andere hogescholen de video’s gebruiken, kan dat alleen maar bevestigen!

Bedankt aan iedereen voor deze intensieve, maar warme en waardevolle samenwerking!

Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST

KU Leuven — Omstander training
Doelgroep — studenten en personeelsleden van KU Leuven
Doelstelling — de doelgroep omstandertechnieken leren kennen en hen activeren
Deliverables — explainervideo + 4 korte teasers (NL + ENG)

Team

Idee, suggesties & feedback — Wouter Janssens, Joyce Koeman, An Bogaerts, Sophie Reyntens, Sophie Baudewijns, Els Brunfaut, Griet Verhoeyen, Melissa Vanbeselaere, Stephan Marchant, Dries Ceuppens (KU Leuven / LOKO)

Inhoud & coördinatie  — Bart Dijckmans

Script & story — Siobhàn Biesbrouck

Illustratie & motion design — Tine Lambrechts

Stem — Nathalie Bay, Jesse De Reu

Ook ondersteunen met animatievideo?

Zipster — het verhaal van onze samenwerking

Zipster — het verhaal van onze samenwerking

Stijn Coolbrandt is een geëngageerd ondernemer. Met Zipster wil hij zorgverleners helpen met het doorverwijzen van patiënten naar lokale welzijnsactoren. Samen ontwikkelden we een korte animatievideo om de waarde van het platform op een duidelijke en snelle manier te illustreren. Het was een ontwikkeling volgens ons standaardproces, maar we probeerden ook eens iets nieuws uit. Wat dat was, lees je hier.

Groepsaankoop Medische beeldvorming — Ons verhaal

Groepsaankoop Medische beeldvorming — Ons verhaal

Samen met 10 ziekenhuizen maakten we in de zomer van 2021 een korte animatievideo waarmee we patiënten willen voorbereiden op hun bezoek aan de dienst Medische beeldvorming. Dat was de opzet van onze tweede groepsaankoop die we lanceerden in april. Hoe dat allemaal verlopen is, lees je hier.