KU Leuven — het verhaal onze samenwerking

Hoe reageer je als je grensoverschrijdend gedrag opmerkt? Die vraag was het vertrekpunt van onze samenwerking met KU Leuven. We ontwikkelden een reeks korte animatievideo’s die studenten en personeelsleden vijf manieren suggereren om te reageren. Hoe het gegaan is, kom je hier te weten.

De briefing van KU Leuven was zeer duidelijk. De basis van het project lag in the 5 D's of Bystander Intervention (de 5D’s van omstander training). Dat waren de vijf technieken die we de doelgroep wilden leren kennen.

  1. Direct / Aanspreken

  2. Distract / Afleiding creëren

  3. Delegate / Anderen betrekken

  4. Delay / Aanwezig blijven

  5. Divide / Afzonderen

Samen beslisten we om voor één langere video te gaan (als overzicht van de 5 technieken), samen met een reeks korte teasers (die telkens één techniek illustreren). De langere versie zou op de landingspagina komen, de teasers moesten de doelgroep naar daar brengen via o.a. beeldschermen op de campus en online media.

Van daaruit vertrok ons ontwikkelingsproces: plan — script — stijlontwikkeling — storyboard — voice-over — animatievideo. De illustratiestijl was key in deze context. We experimenteerden met verschillende ideeën. Alle betrokkenen (van medewerkers diversiteit, over communicatieprofessionals tot studenten) deden hun zegje, en zo kozen we voor zeer neutrale personages. Ook werkten we met kleuren die de rol van de personages symboliseerden.

Zo kwamen we na een toch wel intensieve samenwerking tot de finale video’s. Het was veel wikken en wegen, maar dat is normaal bij zo’n gevoelig thema. De vele gesprekken hebben geloond. De video’s zitten in goed in elkaar, de klemtonen liggen goed. Dat nu ook andere hogescholen de video’s gaan gebruiken, kan dat alleen maar bevestigen!

Bedankt aan iedereen voor deze intensieve, maar warme en waardevolle samenwerking!

Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST

KU Leuven — Omstander training
Doelgroep — studenten en personeelsleden van KU Leuven
Doelstelling — de doelgroep omstandertechnieken leren kennen en hen activeren
Deliverables — explainervideo + 4 korte teasers (NL + ENG)

Team

Idee, suggesties & feedback — Wouter Janssens, Joyce Koeman, An Bogaerts, Sophie Reyntens, Sophie Baudewijns, Els Brunfaut, Griet Verhoeyen, Melissa Vanbeselaere, Stephan Marchant, Dries Ceuppens (KU Leuven / LOKO)

Inhoud & coördinatie  — Bart Dijckmans

Script & story — Siobhàn Biesbrouck

Illustratie & motion design — Tine Lambrechts

Stem — Nathalie Bay, Jesse De Reu

Ook ondersteunen met animatievideo?